maanantai 11. huhtikuuta 2016

UKK Osa 8 : Käytetyt ja uudet kontit - Mitä eroa?Vuosi 2016 on mennyt vauhdikkaasti eteenpäin ja blogi on kerännyt runsaasti lukijoita, kiitos siitä sinulle ja muille lukijoille! Kumpi kontti minun kannattaa valita? Miksi tämä kontti on kalliimpi kuin toinen? Nämä ovat syystäkin yleisiä kysymyksiä, sillä kontteja on tarjolla sadoittain eri yksilöitä!

Kontteja on saatavilla pääsääntöisesti kahdella kuntoluokalla, eli uutena tai käytettynä. Varsinkin käytettyjen osalta konttien kunto vaihtelee huomattavasti laajemmin kuin uusissa. Tässä kirjoituksessa yritämme avata näiden kuntoluokitusten eroja esimerkkien kautta, jotta konttia ostaessasi tiedät mitä ostat.

Uudet kontit

Uudet kontit ovat lähes aina One Way -kontteja, eli ne on tuotu yleensä Aasiasta täytenä Suomeen ennen myyntiä. Niissä saattaa esiintyä pieniä käytön jälkiä ja täysin "virheetöntä" konttia ei juurikaan ole tarjolla kuljetuksista johtuen. Vaikka kontti tuotaisiin Suomeen tyhjänä, rekka-/juna-/laivakuljetuksissa tulee aina pieniä käytön jälkiä.

Uusi kontti on paras valinta kun tarvitset esim. huonekalujen/irtaimiston säilytykseen konttia, jossa tavarat säilyvät siisteinä ja "hajuttomina". Toinen uuden kontin ostamista tukeva asia on niiden pitkä käyttöikä, jolloin käyttökustannukset ovat erittäin alhaiset. Käyttöikä varastokäytössä olevalle uudelle kontille on kymmeniä vuosia, ja jos tiedät kontin tulevan pitkäaikaiseen varastointiin, uusi kontti on loistava vaihtoehto. Kuljetuskäytössä sinun ei tarvitse miettiä rahtikuntoisuutta tai CSC-leimoja, sillä ne ovat 99% aina kunnossa uusissa konteissa.

Viimeisenä etuna on tietenkin siisti ulkoasu ja värivalikoima, joten kontin voi hyvin mielin nostaa myös näkyvälle paikalle ja värivaihtoehtoihin voi vaikuttaa enemmän kuin käytetyissä.

Yleisimpiä käyttökohteita uusille konteille:
- irtaimiston säilytys
- pitkäaikainen varastointi
- "hajuherkät" tuotteet
- rikkoontumiselle herkät tuotteet kuljetuksissa, esim. paperirullat.

Uudet kontit ovat erittäin siistejä ulkoa ja sisältä.

Käytetyt kontit

Käytetyt kontit ovat olleet merellä yleensä n. 5-10 vuotta ennen kuin ne vapautuvat laivayhtiöiltä muuhun käyttöön. Näiden konttien kuntoluokka vaihtelee erittäin paljon, riippuen iästä ja käyttökohteesta. Hinta riippuu aina kunnosta sekä iästä eli mitä huonompikuntoien kontti sitä edullisempi hinta.
Käytetyt kontit voivat vaatia esim. hieman maalia, ovien suoristamista, tiivisteiden vaihtoa/korjaamista.

Yleisesti käytetyt kontit voidaan jakaa kahteen kuntoluokkaan:
1. Rahtikuntoiset eli CWO/CW (Cargo Worthy) kontit
2. As is -kontit eli myydään siinä kunnossa kun ovat  / ei rahtikuntoiset

Rahtikuntoiset kontit soveltuvat meriliikenteeseen, eli niissä ei ole isoja reikiä, ovet toimivat, lattia on ehjä ja niissä on suorat seinät. Konttien ulkonäkö on monesti hieman rujo, mutta kontit on suunniteltu rahtikäyttöön ja niiden toimivuus on ulkonäköä tärkeämpää. Mikäli kontin ulkonäkö on tärkeässä osassa suosittelemme uutta konttia. Rahtikuntoiset kontit ovat käytettyjen konttien joukossa luotettavia, kestäviä ja hinta-laatusuhteeltaan erinomainen vaihtoehto. Jos tarvitset kontin rahtikäyttöön (meri/juna/rekka), tulee valinta tehdä uuden ja rahtikuntoisen kontin välillä.

As/is-kontit ovat rahtikäyttöön kelpaamattomia kontteja eli ne eivät sovellu merelle. Syitä tähän voi olla vääntyneet seinät, rikkinäiset ovet, reiät katossa/seinissä, rikkinäinen lattia jne.  Näitä ei rahtikuntoisia kontteja voidaan käyttää varastointiin, jossa säilöttävä tavara ei ole herkkä olosuhteille, osaat korjata kontin, etsit mahdollisimman edullista konttia.

Käytettyjen konttien kunnossa on erittäin suuria eroja.Kaikki kuvan kontit ovat rahtikuntoisia,vaikka ulkoasussa on eroja.

Yleisimpiä käyttökohteita rahtikuntoisille käytetyille konteille:
- varastointi (esim. metalli, puu, rakennusmateriaali)
- rahtikäyttö (meri, juna, maantie)
- työmaavarastointi (koneet)
- projektirakennelmat esim. rakennusten aihioiksi

Yleisimpiä käyttökohteita as/is käytetyille konteille:
- varastointi ei olosuhdeherkille tavaroille
- "Tee-se-itse" konttiaihio, mikäli hitsaus onnistuu ja työkalut pysyvät kädessäPuuttuuko tästä kirjoituksesta jotain olennaista tai haluatko lisää infoa? Jätä kommentti tai laita meille sähköpostia!

-------------

Kirjottaja

Jesse Mattson
MC Containers, Saksa
info@mccontainers.com
www.konttivuokraus.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti